dinsdag 5 mei 2009




Santa Fe, een Pueblo stad, volgens zeggen de oudste stad van Amerika, gesticht in 1607, met een prachtige Basiliek, en een gezellig plein met rondom dure winkeltjes, het is ook een wintersportplaats en ligt op 2500 meter. De Pueblo’s is een bevolkingsgroep dat zich op 1 plaats vestigden en huizen bouwden van leem en stro,(adobe huizen) zij leefden van landbouw , in tegenstelling tot de Indianen wat nomaden waren en met hun Tipis rondtrokken op zoek naar jachtgebieden . Een bezoek aan de Tent-Rocks was een bijzondere ervaring, deze Rocks (zie foto) zijn door vulkanische uitbarstingen omhoog gekomen, door zand en wind hebben ze de vorm van tenten/tipis gekregen. Woensdagavond ging het even mis, Lisa stond op van de bank en verstuikte haar enkel, de volgende dag even naar het ziekenhuis voor een foto, gelukkig niets gebroken, bij een Open Hands organisatie konden wij een looprek en een rolstoel lenen, dat ging zonder enig probleem. Wij waren attent gemaakt, op een Pueblo Powwow (bijeenkomst) in San Felipe een pueblo 30 miles ten zuiden van Santa Fe, aangezien Lisa rust moest houden ben ik alleen gegaan. Op een dorpsplein verzamelden zich een honderdtal mannen met een trommelslager, zij begonnen monotone authentieke liederen te zingen. een grote groep van 300 mannen, vrouwen en kinderen met in beide handen een dennentwijg, dansten tijdens deze ceremonie het plein op. Deze ceremonie duurt van 10uur tot 6uur met slechts een korte eetpauze.Een adembenemende ervaring, het was allemaal zo echt, de dames gekleed in zwarte jurken met aan de zoom een kleurige rand, de mannen hun bovenlichaam beschilderd met rode verf en een lendendoek, laarzen, en een halssnoer van schelpen, totaal anders dan in Albuquerque. Het was een soort religieuze bijeenkomst er mochten geen foto’s worden gemaakt, een groot bord vertelde dat er een boete bij overtreding werd opgelegd van 3500 dollar. Navragen over wat de bedoeling was van deze bijeenkomst leverde geen resultaten op. Ik had de indruk van, je mag blij zijn dat je dit meemaakt maar verder mond houden, dat moet je dan ook respecteren vind ik.

4 opmerkingen:

Henny Conny zei

Lieve Joop en Lisa,
Eindelijk gelukt, via onze computer goeroe jullie blogs te pakken gekregen.Geweldige foto's en reis beschrijving vooral die foto van de cactusbloem prachtig.Wij gaan jullie nu volgen Met ons is alles goed.Henny zijn staar operatie is goed gelukt hij kan nu zonder bril of lenzen goed zien.Sanne gaat heel goed geen last van aanvallen meer gehad.
Ik ben druk met de tuin.
Fijne vakantie en dikke kus Henny,Conny en Sanne.

Anoniem zei

Lieve Lies, en Joop ook,
Wat leuk dat ik nou ook eens iets van Santa Fé heb kunnen ZIEN. Wat genieten jullie toch.... Ik houd me aanbevolen voor zo'n verhaal over Los Alamos. Daar gebeurden in 1942-1945 verschrikkelijk (in 2 betekenissen) belangrijke dingen, in een vakgebied waar ik vroeger actief in was. Ik lees er nog steeds over, dat is de pret van een antiquariaat te hebben! Groetjes, Hans.

margotenbert zei

Hoi lieffies,

Ben eigenlijk heel benieuwd hoe het met Lisa's enkel gaat! Heb zelf ooit ook meegemaakt op vakantie en dat was niet leuk. Gelukkig hebben jullie de tijd en als het neit gebroken is zal het ook niet zo heel lang duren. Hoop dat het allemaal meevalt! Leuk verslag Joop, ook jij hebt een verhaal talent!
Lieve groeten van Margot en natuurlijk Lambert.

Anoniem zei

Lieve Lisa en Joop,
Het bericht met test is van ons. We zijn van die oenen dat we steeds vergeten hoe we een berichtje naar jullie moeten sturen, maar nu weten we het (hopen we).
Lisa, ben je weer een beetje op de huppel? En bevalt de reis nog steeds? We vinden het geweldig om jullie mooie foto's te zien.
Wat lief dat jullie gebeld hebben en wat jammer dat we er niet waren.
Met de knie van Wijnand gaat het fantastisch. Deze keer is de operatie goed gelukt en hij loopt en fietst weer als een kievit.
We hopen gauw weer iets te horen en zien.
Veel liefs, Wijnand en Ilone