woensdag 1 juli 2009

Mount Rushmore en omgeving


Vandaag een rustdag ingelast Joop is naar de garage en ik ga lekker een blogje schrijven. Ik maak er 2 deze en www.bloggen.be/joopenlisa. Blogspot is niet te vinden op google en bloggen.be wel. Er zijn nu mensen die ons via dat adres vinden, leuk en welkom!
We zijn nu in South Dakota Mount Rushmore waar koppen van 4 presidenten in de rotsen zijn gehakt, de rotsen zijn van graniet dus werd ook heel veel met dynamiet weggeblazen, iedere dag om 12 uur en 16 uur werden de lonten aangestoken om het overtollige graniet op te blazen. Het is gigantisch, typisch Amerikaans groot, groter, grootst. Dit werd gemaakt tijdens de depressie en op deze manier hadden er 400 mensen werk. In 2005 is het schoongemaakt.
De 4 Presidenten zijn Washington, Jefferson, Teddy Rozenvelt and Lincoln. De ogen van de persidenten zijn 4 meter groot (ieder oog dus) de neus van Lincoln is 7 meter.
Eerst stond Jefferson links van Washington maar het graniet was van slechte kwaliteit en na een jaar werken is het er afgeblazen en achter Washington opnieuw uit gehakt. Er is zelfs een brochure in het Nederlands, dat vind ik dan weer geweldig.
Op een 10 miles afstand ligt het Crazy Horse memoriaal daar wordt nog steeds aan gewerkt ook weer veel Marken en Volendam er omheen maar het werk is nog in volle gang en het moet toch gefinancierd worden. Een prachtig museum is er bij.
Gisteren zijn we naar opgravingen van Mammoeten geweest.
Ze hebben het in Hotsprings en Sinkhole ontdekt, dat is een soort put maar dan wel erg groot daar zijn beesten verdronken en vertrapt, enz 26.000 jaar geleden, tot nu toe zijn er 58 Mammoeten en 80 andere prehistorische beesten gevonden. Een Mammoet is een behaarde olifant. Ook hier hadden ze een uitleg in het Nederlands voor Joop die op het ogenblik erg last heeft van zijn oor, dus liever geen hoorapparaat in heeft vanwege een ontsteking, tot de volgende blog joopenlisa

http://picasaweb.google.nl/jooplisa/SouthDakota?feat=directlink

4 opmerkingen:

Anoniem zei

We lezen je blog steeds met veel plezier, Groeten Tante Bab en Jan-Kees

Anoniem zei

Ogen van 4 meter!!! Kom daar maar eens om in Volendam....Geniet heel erg van je blogs, mooie punten, komma's en hoofdletters nog steeds. Hier is het echt warm geweest, nog steeds lekker. Band neemt vandaag repetitieband op in Fendal dus de cirkel is weer rond. Joop, heel veel sterkte met je oor! Dikke knuffel voor jullie beiden, Leny & Dick

Anoniem zei

Is weer een fantastiche reis Joop en Lisa,dit is weer genieten zeg weet ik zelfs hoe het daar in Amerika er uitziet,geweldig om jullie blogs te lezen.Ben eindelijk een beetje op de rit met mijn nieuwe huis,als jullie terug zijn dan is de koffie of glasje water klaar,heel veel liefs van mij Joke Brouwer

Anoniem zei

heeeey joop en lisa,

hoe gaat ie daar?
ik heb jullie verhaaltjes gelezen.
het was leuk zo te zien.
we missen jullie wel heel erg.
we zijn niet naar marocco gegaan.
we zijn onze huis aan het opknappen.
het weer in holland is we erg koud en regen.
Nou ik wens jullie verder een fijne en leuke vakantie in amerika geniet er lekker van.En hoop jullie weer snel te zien.

Vriendelijke groetjes van Malika