donderdag 26 juni 2008



Fairbanks de zon schijnt de hele dag en nacht, gisterenavond keek ik om 22.45 naar buiten en de zon scheen nog op een caravan aan het einde van het park.Heerlijk!!!
Van Stewart zijn we dus naar Skagway gereden over een bar slechte weg, met veel hobbels en gaten erin, heel langzaam en voorzichtig rijden dus. Joop rijdt en doet het uitstekend. Deze weg is de Cassair Highway voor de diegene die het op de kaart volgen bij Watson Lake kom je op de Alaska Highway en dat is een 2 baans weg met niet al te veel verkeer voor hollandse begrippen. Motoren, motorhomes en caravans en wat vrachtverkeer! We gaan nu richting Skagway en Haines deze plaatsen liggen in Alaska en zijn erg bekent van de goudkoorts er kwamen in 1898 20.000 mensen uit de hele wereld hier goud zoeken. We hebben er een film over gezien en dat was reuze interessant, ze moesten een pas over met 500kg aan voorraden en dat was wat in die tijd nu rij je er zo naar toe. Prachtige vergezichten met gletscher en sneeuw, en diep blauwe meren. Skagway heeft nu een nieuwe bestemming cruiseschepen. De Holland-Amerika lijn en vele andere maatschappijen dokken hier voor een dag, en alle passagiers gaan dan naar de vele juwelierszaken en souvernierswinkeltjes en kopen zich suf. Ongeveer 15 km van Skagway liggen de ruines van Dyae voor 100 jaar geleden een groot tentenkamp was voor de stampeders(zo worden de goudzoekers genoemd omdat ze in zulke grote getalen aankwamen). Nu is het een Nat. Park met mooie bossen en riviertjes en je kan de voettocht maken over de pas 33 miles dat hebben we dus niet gedaan. Terwijl we daar rondreden zagen we een prachtige gruzzly die uitgebreid stond te grazen langs de kant van de weg 2 meter van de auto prachtig. Ook 2 zwarte beren wat een kadootje omdat zo te mogen zien.
Zondags zijn we met de ferry naar Haines gevaren redelijk weer en genoten van de Chilkoot bergen. Haines ligt in een mooie vallei er is vroeger een militair fort geweest, deze huizen worden nu gerestaureerd en je hebt een mooi uitzicht over de baai. In 1 van de huizen was een Clingit indiaan bezig om een totem paal te maken voor een school in Juneau, erg leuk om te zien en de verhalen te horen. Totempalen zijn eigenlijk een soort boek over de geschiedenis van een dorp of nu van de school waarvoor deze paal bestemd is.

Haines Highway is een goede weg die langs hoge bergen en meertje loopt maar jammer genoeg begon het weer te regenen dus de bergen hebben we niet echt goed gezien.

bij Haines weer op de Alaska hgw nu richting Tok de weg wordt hier weer slecht ze zijn ook erg bezig met het repareren hiervan. We moesten ergeens een half uur wachten voordat we verder konden, en er stonden maar 15 auto's. Tok is een klein plaatsje waar de weg of naar Anchorage of naar Fairbanks gaat dus veel campings autowasplaatsen (vanwege de bar slechte modderige weg) en garages. Nu zijn wij in Fairbanks dat is een grote plaats, de oliepijplijn gaat hier ook langs (800 miles lang) er is een universiteit en 2 militairebasissen. Dat brengt ook weer geld in het laatje natuurlijk. Ook hier is het toerisme een goede bron van inkomsten. We staan op een mooie camping en blijven hier een paar dagen om te wassen te mailen en op te ruimen want dan gaan we 3 dagen naar het denali Nat. Park. Tot het volgende blog met liefs van Joop en lisa

2 opmerkingen:

von zei

We blijven het zeggen ...... wat jammer dat jullie geen beter weer hebben.Ik volg jullie op de voet om het zo maar eens te lezen.Wat fijn dat je ook iedere keer er een uitleg bij geeft.
Hou het recht en dan bedoel ik natuurlijk alles en Jacoliene ook......

groetjes Sil en Yvon
xxx

Anoniem zei

Ik heb erg genoten van het uitvoerige reisverhaal. Ook nog heel erg bedankt voor de kaart. Wat lief dat jullie op zo'n grote afstand nog aan je oude tante denkt.
Ik hoop dat ik er, als jullie terugkomen er nog ben, want mijn leeftijd gaat een woordje meespelen.