zondag 6 juli 2008


Fairbanks we hebben hier een riviercruise gemaakt zoiets als een tocht naar Marken en Vollendam, maar je vaart over de rivier de Chena en ze vertellen je over het leven hier en dan vooral over vroeger. Het was best leuk. Zalm roken, sleehonden, het gebruik van de indianen van huiden om kleren te maken en hoe ze hun hutten maakten van bomen bast hoe ze visten, rendieren enz. Het was een prachtige dag dus heerlijk buiten op het dek gezeten. Regen maar we laten ons niet kisten ik wilde de oliepijpleiding zien, er is een plek vlakbij Fairbanks waar die boven de grond is en je iets er over kunt lezen. De pijpleiding is 800 miles ca 1200km.


Daarna het Museum van het Noorden een prachtig gebouw met een mooie collectie kunst van eskimo's en indianen ook veel over de geschiedenis van alaska De Spanjaarden hebben hier ook geprobeerd hier voet aan wal te krijgen en je ziet toch ook Spaanse namen oa Valdez. vele kleine Russische orthodoxe kerkjes. namen van Russische afkomst (er zijn hier erg veel Russische toeristen). In de 2 wereld oorlog hebben de japanners hier ook op de Aloeiten eilanden gevochten. Het museum is een onderdeel van de universiteit van Fairbanks ook is er eenonderzoek centrum voor grote beesten de Muskox en de Caribo. Erg leerzaam ik had nog nooit een musox gezien.


Vreemde beesten maar veel leuk. Na Fairbanks naar Denali gereden, mooie weg veel bergen maar ook gek genoeg een heel vlak landschap aan de andere kant van de weg. Denali is een heel groot nat.park waar alleen bussen in mogen dus ben je verplicht met zo'n bustocht mee te kan. 40 mensen in een bus en als er beest is staat iederop en zie je niets. Maar de landschappen waren prachtig mooi alleen Joopen ik hadden waarschijnlijk ons huiswerk niet goed gedaan en hadden hier gletser verwacht en veel eeuwige sneeuw niets is minder waar mt Mckinnely/of Mt Denali is een heel grote en vooral brede berg die als je geluk heb kunt zien verder is het tundra gebied met 1 weg soms heel smal met hier en daar wat beesten zoals hetDahl schaap en beren natuurlijk heelveel hazen die winters spierwit zijn en omdat er veel hazen zijn ook veel lynxen ik heb ze alleen op een foto gezien. Van denali rijden wij naar Anchorage en prachtige dag en we zien de berg Denali dan ook in al zijn glorie met wolken zonder wolken prachtig van zijn wel 1000 x gestopt om weer foto's te nemen.We zullen nooit meer iets lelijks over het weer zeggen want als het er op aankomt is het weer ok.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

hallo daar,dank jullie wel voor de leuke kaart en de e-maile kaart!!!hier gaat alles goed,de kids zijn allebei over(gelukkig)raymond gaat nu naar havo4 en julia naar groep 8.morgen 8julie gaan de kids op vakantie met hans en esther,naar engeland waar ze volrige jaar ook waren.als ze daarvan terug komen gaan wij ook hopelijk nog lekker naar de zon.heb nog steeds niks gevonden,het is allemaal zo duur,maar de volhouder wint!!!jullie nog heel veel plezier,geniet er maar van!!!groetjes van ons allemaal!!zoen jol.

Anoniem zei

Hallo Joopenlies
Wat is het weer genieten van jullie verhalen en foto's. Ikgeloof dat jullie het in Alaska wel erg naar de zin hebben. Zo zien jullie er in ieder geval uit! Goed Lisa met dat kleine vliegtuigje! Heb dat zelf ook eens gedaan, een heel speciale ervaring! Wat zijn die beren trouwens dichtbij.. zijn ze niet schuw? of echt gewend aan vissers en toeristen. Liggen jullie trouwens voor op het schema ? Had het idee dat jullie in Alaska wat later zouden zijn? Geniet verder jongens wij blijven jullie volgenn! Liefs Margotenbert